08/12/2014

Blood & Thunder eli kuinka tapahtumaa ei tule järjestääRoller Derbyn historian toiset MM-kisat järjestettiin Dallasissa viime viikonloppuna. Järjestäjänä oli aitoon DIY –henkeen päätoimialanaan lehteä julkaiseva yritys, Blood & Thunder. Itse ottelutapahtumista Johannes Kellomäki on jo ansiokkaasti blogannut (http://isovihree.wordpress.com/), eli pitäydytään enemmän itse tapahtumassa kuin sisällössä.

Joukkueita oli mukana 30, mikä aiheutti varmasti ongelmansa otteluohjelman laatimisessa. Sen vuoksi se julkistettiinkin varmaan vasta muutamaa viikkoa ennen kisojen alkua, vaikka joukkueet kyllä olivat tiedossa jo kuukausia sitten. Joukkueet jaettiin kahdeksaan lohkoon jotka arvottiin edellisten kisojen menestyksen mukaan, lohkojen kahden parhaan jatkaessa pudotuspeleihin. Tämä oli varsin fiksu systeemi näin monen joukkueen kisassa. Se, että oliko järkeä ottaa näin montaa joukkuetta mukaan, koska 90% peleistä oli tylsiä blowoutteja onkin ihan toinen asia. Lisäksi epäselväksi on jäänyt mitä olisi tehty tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden kanssa, koska tästä ei ole ketään infottu.

Lohkojen voittajat pelasivat sitten neljännesvälierissä kakkosia vastaan, voittajat jatkoon. Tästä eteenpäin asiat menivätkin sitten pieleen. Puolivälierien joukkuejako tehtiin neljännesvälierien piste-eron perusteella, ja kun ottelut pelattiin samana päivänä heti neljännesvälierien jälkeen, tarkoitti se sitä että joukkueet saivat tietää pahimmillaan ottelunsa vasta juuri ennen kuin se pelattiin, ja ottelu olisi saattanut olla heti edellisen perään. Tämän olisi pitänyt olla tiedossa myös järjestäjillä, jos ovat omaa kaaviotaan tutkineet. Katsojille tämä järjestelmä ei ollut tiedossa ennen ottelupäivän aamua, koska B & T ei ollut tätäkään infonnut. Suomeen tieto tuli sitten Suomen joukkueenjohdolta (Kiitos Jori!). Toisaalta tällä tiedolla ei ollut mitään merkitystä, kun ottelujärjestyksen muutoksesta ilmoitettiin 20 minuuttia ennen ottelun alkua. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomi olisi pelannut kolmelta, mutta 00:40 tuli tieto että peli onkin yhdeltä. Joukkueelle ohjelmamuutos ilmoitettiin hyvissä ajoin 00:20 Suomen aikaa.

Alkulohkojen sijoille 3-4 jääneet joukkueet pelasivat otteluita joilla ei ilmeisesti ollut mitään merkitystä, koska ne eivät johtaneet mihinkään. Voi olla että näiden perusteella sijat 16-30 laitetaan järjestykseen, mutta tätä ei olla kerrottu.

Sunnuntaina pelattiin semifinaalit, pari näytösottelua (koska ilmeisesti näytösmatsit ovat tärkeämpiä kuin sijoitusottelut), pronssiottelu ja finaalit. Pronssiottelua ei oltu myöskään merkattu minnekään, koska järjestäjät olivat varmaankin unohtaneet sellaisen. Pelipäivän aamuna se kuitenkin ilmoitettiin tapahtuman Facebook –sivuilla.

Kokonaisuutena turnauksen otteluista suurin osa oli tylsiä itsestäänselvyyksiä, ja kun hieman tasaisemmat joukkueet oli saati karsittua jatkoon, loppuivat pelit vähän pienempään blowouttiin. Mutta päästiin katsomaan kuitenkin vähän näytösotteluita.

Turnauksen seuraaminen oli muutenkin oma seikkailunsa, kun B & T ei viitsinyt päivittää kaavioita missään vaiheessa, vaan jouduimme käyttämään yleisön itsensä tekemiä Exceleitä tapahtumien seuraamiseen (Kiitos Eeli!)


(Havainnollistava ottelukaavio World Cupin kotisivuilta)

Kaiken tämän jälkeen Suomi on ilmeisesti viides. Kukaan ei tiedä varmaksi, koska sijoituksen määräytymisestä ei ole infottu.

Korkealaatuinen striimi

Tapahtuma toki striimattiin, viikonloppupassi 45 dollaria. Korkeaa hintaa selitettiin hyvällä laadulla ja korkeilla tuotantoarvoilla. Kallista joka tapauksessa. Ja derbyn suosion lisäämiseksi harrastajien ulkopuolella, täysin väärä valinta. Mutta se on toisen keskustelun paikka. Keskitytään striimin sisältöön.

Korkea laatu tarkoitti alkulohkoissa yhtä kameraa joka kuvasi pääosan tapahtumista. Tämä on ihan normaalia, mutta 45 dollarin hinnalla odotin enemmän. Tämän kanssa voin kuitenkin elää. Se mitä en voi hyväksyä on korkeintaan keskinkertainen kuvanlaatu, maksullisen striimin pitää olla hyvälaatuista! Toinen, vielä pahempi seikka oli se, että ensimmäisenä päivänä osasta otteluista puuttui grafiikat kokonaan. Mikä tarkoitti sitä että otteluita piti seurata twitter avoinna. Missään ei myöskään oltu kerrottu erätauon pituutta, joten toisen erän alku piti myös arpoa. Kolmas, pahin virhe oli se, että kesken otteluiden, kesken jamin, mainokset pamahtivat ruutuun! Tätä ei saisi tapahtua edes ilmaisessa lähetyksessä, mutta maksullisessa se on anteeksiantamatonta.

Sisällöllisesti olisin kaivannut myös uusintoja (derby sopii uusintoihin melkoisen hyvin koska jamien välillä on aina 30 sekuntia kuollutta aikaa). Ohjaus oli korkeintaan keskitasoa. Vinkkinä kaikille derbykuvaajille, yksin rataa kiertävä jammeri ei ole kiinnostava. Myös mikkien mykistäminen erätauoilla oli omituista. Jossain vaiheessa hiljaisuutta täytettiin haastatteluilla, mistä pointsit kotiin, mutta miksi ei alusta asti? Myös juontajien saapuminen paikalle kolme minuuttia ennen pelin alkua oli tylsää, missä ennakkofiilistelyt, arviot, spekulaatiot?

Lauantain ottelumuutos (kts. ylempää) aiheutti myös hilpeän Suomen pelin osittaisen missauksen, mikä, ottaen huomioon Suomen olleen ainoa syy striimin tilaamiseen, oli viimeinen niitti joka ratkaisi sen että enää ikinä en rahaa laita tuohon lafkaan. Kelaaminenhan ei tietenkään ole mahdollista.

Striimi itsessään teknisesti toimi, heikkoa kuvanlaatua lukuunottamatta, hyvin torstaista lauantaihin. siitä minulla ei ole valittamista. Sunnuntain lähetyksessä kuvanlaatu oli hyvä, mutta pronssiottelusta alkaen alkoi pätkiminen, striimi jumitti noin viiden minuutin välein ja vaati uudelleenlatauksen. Suljin koneen ja rupesin nukkumaan. Pitäkööt tunkkinsa.

-Antti